Ο οφθαλμίατρος Κυριάκος Μάνθος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 28 Σεπτεμβρίου 1978. Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) το 1997 και φοίτησε στην ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Από το 1998 αναδεικνυόταν κάθε χρόνο σε αρχηγό της τάξης του λόγω πρωτιάς στη βαθμολογία και το 2002, στο έκτο έτος των σπουδών του, αναδείχθηκε αρχηγός της ΣΣΑΣ. Το 2003 αποφοίτησε με το βαθμό του Υπαστυνόμου Β’, κατατασσόμενος στο ιατρικό δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Από την ιατρική σχολή του ΑΠΘ αποφοίτησε με το βαθμό 9 «Άριστα».

Από το 2006 ως το 2010 εξασκήθηκε στην ειδικότητα της οφθαλμολογίας στη Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΑΠΘ, στο Γενικό Περιφερικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου». Το 2010 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Μελέτη της επίδρασης του βαλπροϊκού οξέος στην οργανογένεση και στην κυτταρική απόπτωση του οφθαλμού εμβρύου μυός Balb/C» και ανακηρύχθηκε σε διδάκτορα του ΑΠΘ. Από το 2011 ως το 2013 εξειδικεύτηκε σε θέματα παθολογίας βυθού και χειρουργικής καταρράκτη στο νοσοκομείο «Royal Glamorgan», στο Κάρντιφ της Μεγάλης Βρετανίας.

Ασχολήθηκε με τη σύγχρονη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς (ωχροπάθεια), των αλλοιώσεων λόγω σακχαρώδους διαβήτη (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια), των αγγειακών παθήσεων και των φλεγμονών (ραγοειδίτιδες) με ενέσεις στο μάτι (ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις) και laser.

Σήμερα εργάζεται στο οφθαλμολογικό τμήμα του Κεντρικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Αστυνομίας με το βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή και είναι συνεργάτης μεγάλου οφθαλμολογικού ιδιωτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Έχει διενεργήσει παρουσιάσεις και έχει συμμετέχει σε πολυάριθμα συνέδρια και σεμινάρια του εσωτερικού και εξωτερικού.